Het platteland verbeteren

Een groep mensen die samen hun schouders zetten onder een mooi initiatief dat de leefbaarheid op het platteland verbetert ...

... dát is waar het bij LEADER in de kern om draait!

LEADER Zuid-Limburg is een samenwerking tussen de EU, Provincie Limburg en de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, die geld ter beschikking stellen om 'grootste' plannen mogelijk te maken. In Zuid-Limburg zijn de afgelopen jaren al veel projecten gerealiseerd die het platteland verbeteren. Kijk maar eens naar de impressie in onderstaande video, of het overzicht onder aan deze pagina.

Begin 2024 is een nieuwe LEADER periode gestart. We komen daarom graag in contact met mensen die de schouders willen zetten onder initiatieven die de leefbaarheid en sociale economie in het Zuid-Limburgse 'platteland' verbeteren.

Dus ... loop je met een plan rond om mensen te verbinden, de waterkwaliteit te vergroten, samen duurzaam energie op te wekken, bij te dragen aan de biodiversiteit, samen een dorpsgaard in te richten ... Of iet anders dat de leefbaarheid bij jullie 'op het platteland' blijvend verbetert? Kijk dan eens op de programma pagina of het idee past binnen de voor LEADER Zuid-Limburg opgestelde doelstellingen.

Ja? Laat het ons weten! Dat kan eenvoudig via het formulier onder projectidee? En ben gerust ambitieus, want LEADER is er voor de middelgrote projecten die zonder financiële steun niet van de grond zouden komen.

Tot gauw!

Actueel

LEADER subsidieloket geopend

Er kan er weer subsidie aangevraagd worden voor projecten die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. Burgers en organisaties met een plan voor hun leefomgeving kunnen hiervoor een beroep doen op het Europese subsidieprogramma LEADER. Hiermee wordt een vervolg gegeven aan het succesvolle programma, dat de afgelopen jaren in Zuid-Limburg al 27 fantastische burgerinitiatieven mogelijk maakte.

Lees meer over "LEADER subsidieloket geopend"

LinkedIn

Volg de LinkedIn-pagina LEADER Zuid-Limburg

Projecten

Reconstructie Historische Moestuin Vliek

Vrijwilligers van de werkgroep ‘Kwallef’ van IVN Ulestraten brengen de verloren groentetuin van Kasteel Vliek terug naar hoe die die zo’n 100 jaar geleden was. Ze hebben de boogserre in oorspronkelijke vorm herbouwd en de monumentale moestuinmuren gerestaureerd. Op de plek van de voormalige fruitboomgaard gaan ze nog verschillende soorten hoogstam-fruitbomen van oude rassen aanplanten. In dit project ligt de nadruk op biologisch tuinieren, duurzaamheid en educatie. Leerlingen van basisschool De Triangel werken elke week mee met de vrijwilligers. Zo leren zij grond bewerken, zaaien, planten en oogsten. Het moestuincomplex is onderdeel van Landgoed Biesenberg in gemeente Meerssen en is eigendom van de familie Curfs, die actief betrokken is bij dit initiatief.

meer...

Puurvandewall op naar de toekomst

In Eckelrade telen Mart, Maria en Magiel Vandewall groente en fruit op biologische wijze en maken ze Limburgse fruitstroop volgens een eeuwenoude traditie. De producten worden verkocht aan consumenten via een boerderijwinkel en bezorgdienst. Omdat de locatie te klein is geworden, verhuist de onderneming in 2023 naar een carréboerderij in Bruisterbosch, een buurtschap in de gemeente Eijsden-Margraten. Daar is genoeg ruimte om de biologische teelt uit te breiden en om een proeflokaal met een ambachtelijke stroopmakerij in te richten. Dit doen ze onder de naam Puurvandewall. De stroopmakerij zal te zien zijn vanuit het proeflokaal. Deze ontvangstruimte wordt het hart van het bedrijf, met proeverijen, workshops en audiovisuele presentaties rondom het thema ambachtelijke stroopmakerij en andere educatieve activiteiten. De ontvangstruimte is ook beschikbaar als een ontmoetingsplaats voor bewoners van Bruisterbosch en initiatieven uit de streek.

meer...

Zichtbaar Maasverleden De Bath Urmond

Urmond had tussen 1400 en 1850 een bloeiende Maashaven. Daar is tegenwoordig helaas niets meer van te zien, op een stukje kademuur van 15 meter na, dat verborgen ligt achter verbouwing. Stichting Vrijheid Urmond gaat de vroegere Maashaven weer zichtbaar en beleefbaar maken. Dit gaat ze onder andere doen door de contouren van de kademuur die onder de grond ligt zichtbaar te maken in de bestrating. Schipperspaadjes worden hersteld en de plek van het klooster en Redershuis worden boven de grond zichtbaar gemaakt. Een deel van de oude omwalling van Urmond wordt herbouwd en beplant met eetbare bramensoorten. Ook komt er een boek over de Maashandel en gaan vrijwilligers een boot bouwen zoals dat vroeger gebeurde en deze boot een plek geven in de ‘droge’ haven. Verder komen er natuurlijke speelelementen die verwijzen naar het Maashandel-verleden van Urmond.

meer...

Dorpsgaard Genhout

De kern Genhout in de gemeente Beek krijgt een dorpsgaard waar mensen van alle leeftijden samen kunnen bouwen aan de gaard en moestuin. Deze dorpsgaard is een initiatief van de Coöperatie BurgerInitiatief Genhout. “Ons idee voor deze ‘samentuin’ is ontstaan toen we merkten dat een deel van de Genhoutenaren behoefte hadden aan een plek om samen te komen”, vertelt projectleider Nico Verwer van Coöperatie BurgerInitiatief Genhout. “In de dorpsgaard kunnen mensen elkaar ontmoeten, samenwerken, elkaar versterken en leren van en met elkaar. Het moet een toegankelijke plek worden waar iedereen zich thuis voelt en kan meedoen aan activiteiten. Daarnaast laat de dorpsgaard op een speelse en educatieve manier zien dat duurzame, biologische tuinbouw meer oplevert in de relatie tussen mens en natuur dan mono- en massacultuur.”

meer...

Educatieve Voedselbosjes

IVN Natuureducatie, CNME en Stichting De Rollen gaan 30 Educatieve Voedselbosjes aanleggen bij basisscholen en kinderopvanglocaties in Zuid-Limburg. Dat doen ze samen met kinderen, Jong Leren Eten, ouders, leerkrachten en vrijwilligers.  “Elk Voedselbosje wordt 30 m2 groot en heeft 30 soorten planten, struiken en bomen waarvan een deel of alles eetbaar is”, vertelt IVN-programmaleider Marieke Wingens. “Aan de hand van educatiemateriaal gaan de kinderen zelf het voedsel planten, verzorgen, oogsten, bereiden en opeten. Veel kinderen weten niet waar hun voedsel vandaan komt. Ondertussen wordt overgewicht een steeds groter probleem. Met de Voedselbosjes dragen we bij aan oplossingen hiervoor.”

meer...

Dorpswijngaard Halte Houthem-St. Gerlach

Halte Sint Gerlach is een vakantiewoning in het oudste houten stationsgebouw van Nederland. De eigenaar, Marco van der Wal, heeft samen met inwoners van Houthem-St. Gerlach een dorpswijngaard gerealiseerd. “In 2018 hebben we groen licht gekregen van LEADER Zuid-Limburg”, vertelt Marco. “We zijn alles gaan bestellen en hebben samen met dorpsbewoners en Adelante het terrein voorbereid. In mei 2019 zijn de 750 wijnstokken aangeplant. Nu moeten ze groeien tot productie. Hopelijk hebben we in 2023 de eerste oogst.” Dit project is een nauwe samenwerking met onder andere het Dorpsplatform Wij Houthem-Sint Gerlach. Dorpsbewoners en andere geïnteresseerden kunnen wijnstokken adopteren. “Dan worden ze een wijnboer in het klein. Ze krijgen straks voorrang en korting op het bestellen van wijnflessen en worden uitgenodigd voor de oogst en om te helpen met het onderhoud. We houden regelmatig bijeenkomsten voor onze adoptiehouders. Zij zijn tegelijkertijd de vrijwilligers.”

meer...

LEADER Zuid-Limburg

Volg ons op